Boktor is de vaakst voorkomende vorm van houtwormen. Dit niet alleen in ons land, maar ook in het merendeel van de rest van de wereld. Van boktor is bekend dat ze vaak vele jaren haar gang kan gaan vooraleer ze pas echt kan worden vastgesteld met het blote oog. Dat is vervelend, want op deze manier kan er reeds sprake zijn van een aanzienlijke schade waar je wellicht helemaal geen rekening mee had gehouden. Wil jij er voor zorgen dat de impact van boktor in jouw huis zoveel mogelijk binnen de perken kan worden gehouden? In dat geval raden we je aan om zeker en vast stil te blijven staan bij de onderstaande aandachtspunten.

Punt 1: Boktor kan op verschillende plaatsen in huis voorkomen

Het eerste aandachtspunt van deze lijst heeft betrekking tot de plaats(en) waar boktor kan voorkomen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat boktor opduikt in een houten meubel, maar ze kan ook een volledige verdieping onveilig maken. Boktor is een vorm van houtworm die echter zeer eenvoudig ook de rest van de omgeving kan aantasten. Stel je met andere woorden vast dat deze houtworm zich schuil houdt in een oudere, houten kast? Ga deze kast dan niet verhuizen naar een andere ruimte in je woning. Doe je dat wel? Dan bestaat het risico dat de boktor ook deze andere ruimte zal gaan infecteren en dat is uiteraard niet de bedoeling.

Punt 2: Boktor voorkomen door het aanbrengen van een beschermlaag

Bijzonder veel houten meubelen of andere stukken hout in je woning zijn erg uitnodigend wanneer het aankomt op boktor of andere vormen van houtwormen. Dit heeft vaak alles te maken met het feit dat het hout niet is voorzien van een beschermlaag. Hierdoor wordt er geen enkele barrière gevormd tussen het hout en deze knagende diertjes. Dit valt gelukkig wel eenvoudig te voorkomen en / of op te lossen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om het hout te verven of te lakken of er eventueel een laagje olie op aan te brengen. Op deze manier kan je tegen een zacht prijskaartje jouw hout optimaal beschermen tegen boktor.

Punt 3: Vergeet niet om je woning goed te laten ventileren

Het feit dat huizen tegenwoordig steeds beter zijn geïsoleerd is een zege voor onze planeet, maar daar staat tegenover dat er hierdoor vaak erg ongezonde situaties ontstaan. Het is bijvoorbeeld zo dat een slecht geventileerde woning niet alleen zeer ongezond is voor de mensen die er in wonen, daarnaast kan het ook nog eens het ontstaan van ongedierte in de hand werken. Op het ogenblik dat je huis slecht is geventileerd waardoor het (leef)vocht geen weg naar buiten kan vinden zal je alleen maar kunnen vaststellen dat het aanwezige hout in je huis vochtig wordt. Dit vochtige hout is één van de favoriete plaatsen voor boktor. Met een goede ventilatie kan je de kans op boktor in je huis dus sterk terugdringen.

Punt 4: De bestrijdingsmethode tegen boktor in je huis

Het bestrijden van boktor kan op verschillende manieren gebeuren. Belangrijk hierbij is vooral om voor jezelf uit te maken of je de boktor zelf gaat aanpakken of je er voor kiest om het bestrijden uit te besteden aan een echte expert. In ieder geval behoren de onderstaande drie bestrijdingsmiddelen tot de mogelijkheden op het ogenblik dat je de strijd wenst aan te gaan tegen boktor:

 

  • Gif: Het betreft hier een zeer efficiënte methode die het vaakst door ervaren bestrijders wordt toegepast. Door het inzetten van gif zal je kunnen vaststellen dat de aanwezige boktor in je huis het al snel voor bekeken zal houden.

 

  • Kou: Moet je vaststellen dat er boktor is terug te vinden in kleine voorwerpen? In dat geval wordt het aangeraden om deze in een plastic zak te stoppen. Hou de zak vervolgens gedurende twee weken in de diepvries zodat de boktor komt te sterven.

 

  • Gas: Is de boktor terug te vinden op een moeilijk bereikbare plaats? In dat geval kan je er altijd voor kiezen om gebruik te maken van gas om deze mee te lijf te gaan. Je moet er wel rekening mee houden dat het inzetten van gas niet alleen zeer complex, maar bovendien ook arbeidsintensief is.

Punt 5: Onderneem zo snel mogelijk actie tegen boktor

Op het ogenblik dat je boktor voor het eerst zal vaststellen in je woning is het steeds van belang om er zo snel mogelijk actie tegen te ondernemen. Hou namelijk altijd in je achterhoofd dat boktor reeds enkele jaren actief kan zijn in het hout vooraleer je daar daadwerkelijk de eerste sporen van gaat zien. Zo snel mogelijk actie ondernemen tegen de boktor is dan ook altijd een vereiste. Wanneer je te lang wacht zal de schade alleen maar groter worden met alle kosten van dien. Wil je het prijskaartje voor het verhelpen van je boktor dus met andere woorden zo laag mogelijk houden? Dan is het altijd belangrijk om zo snel mogelijk een gepaste bestrijdingsvorm te gaan hanteren.