Boktor bestrijden is vaak een veel lastiger karwei dan menig aantal mensen zouden denken. Dit heeft voor een niet onaanzienlijk deel te maken met het feit dat de boktor vaak reeds vele jaren in het geïnfecteerde hout is terug te vinden vooraleer ze kan worden opgemerkt. Het bestrijden van boktor is dan ook veelal niet alleen maar een karwei welke zo snel mogelijk, maar ook op een zo efficiënt mogelijke wijze dient te gebeuren. Omwille van deze reden hebben we voor jou een handige checklist samengesteld die alle verschillende aspecten met betrekking tot het bestrijden van boktor voor jou op een rijtje heeft gezet.

Check 1: Een preventieve aanpak tegen boktor

Wanneer er sprake is van boktor in je huis zal je kunnen vaststellen dat deze in een razend tempo schade kan aanbrengen aan het aanwezige hout. Dit is grotendeels het gevolg van het feit dat boktor in principe reeds vele jaren in het hout aanwezig kan zijn vooraleer daarvan de eerste tekenen opduiken. Wanneer de gaatjes zichtbaar worden is het kwaad eigenlijk al geschied waardoor het van cruciaal belang is om meteen actie te ondernemen. Wat uiteraard nog beter zou zijn is om de boktor te kunnen voorkomen. Dit kan onder meer door:

 

 • Het preventief behandelen van hout in je woning;
 • Te zorgen voor een goede ventilatie ter voorkoming van vochtig hout;

Check 2: Het voorbereiden van de bestrijding van boktor

Ondanks het feit dat het preventief ondernemen van verschillende acties er voor kan zorgen dat het risico op boktor in je woning danig kan worden teruggebracht is dit uiteraard geen honderd procent garantie, in tegendeel. Duikt er toch boktor op in je woning en wil je daar wat aan gaan doen? Hou er dan rekening mee dat je in eerste instantie enkele voorbereidingen zal moeten treffen vooraleer je de boktor gaat bestrijden. Het gaat hierbij om:

 

 • Voorzie veilige werkkledij onder de vorm van bijvoorbeeld speciale werkhandschoenen evenals een mondmasker.
 • Maak het hout dat je gaat behandelen altijd eerst stofvrij. Hout welke niet stofvrij is gemaakt valt in principe niet te behandelen tegen boktor of andere vormen van houtwormen die er bestaan.
 • Vooraleer het hout te behandelen met een bepaald bestrijdingsmiddel dien je er rekening mee te houden dat je er goed aan doet om eerst oude verf en beits te verwijderen. Alleen zo is het hout precies te behandelen en kan de boktor worden bestreden.

Check 3: Het uitkiezen van de gewenste bestrijdingsproducten

Wanneer alle voorbereidingen zijn getroffen zal je over willen gaan tot het uitkiezen van het bestrijdingsproduct waar je gebruik van gaat maken. Op dit vlak kan je een keuze maken tussen twee verschillende mogelijkheden, namelijk:

 

 1. Natuurlijke bestrijdingsproducten;
 2. Chemische bestrijdingsproducten;

 

In het merendeel van de gevallen gaat de voorkeur van mensen uit naar natuurlijke bestrijdingsproducten. Het betreft hier producten die werken op basis van zogenaamde kristallisering. Dergelijke producten hebben vooral bekendheid verworven omdat ze tot diep in het hout weten door te dringen waardoor ze ook larven op uiterst efficiënte wijze kunnen aanpakken. In principe is kiezen voor een natuurlijk bestrijdingsproduct sowieso altijd een beetje gokken op twee paarden. Niet alleen wordt bestaande boktor bestreden, daarnaast is het ook nog eens zo dat ze een passende bescherming voorziet tegen het optreden van nieuwe problemen in de (nabije) toekomst.

 

Wil je echt een klassiek en natuurlijk product gaan gebruiken tegen boktor? In dat geval zou je kunnen kiezen voor petroleum. Je brengt een dubbele laag petroleum aan op het hout dat je wenst te behandelen en je zal zien dat de boktor niet meer tot dieper in het hout weet door te dringen. Ben je toch iemand die het niet zo heeft begrepen op het gebruik van natuurlijke bestrijdingsproducten tegen boktor? Dan kan je nog altijd kiezen voor de chemische varianten. Bij het maken van deze keuze kan je rekening houden met de volgende punten:

 

 • Controleer altijd hoe het product in kwestie precies dient te worden gebruikt;
 • Wees je er van bewust dat je na een behandeling met een chemisch product doorgaans zo’n 48 uur niet in je huis kan slapen;

Check 4: Wat na de bestrijding van de boktor?

Denk je dat je na het bestrijden van de boktor voor eens en altijd van het probleem bent verlost? Dat zou natuurlijk kunnen, maar ze kan ook zomaar in een mum van tijd terug de kop opsteken. Om dit te voorkomen raden we je tot slot nog aan om rekening te houden met de twee hieronder aangegeven aandachtspunten:

 

 • Zorg er voor dat de uitvlieggaatjes worden afgedicht met kneedbaar hout. Deze is te kopen in gespecialiseerde winkels en is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren.

 

 • Voorzie verschillende lagen van bijvoorbeeld boenwas of beits op het hout. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat een mogelijke nieuwe ‘aanval’ met boktor voor dit ongedierte weinig succesvol zal zijn.